Amarantusianka z truskawkami na śniadanie

O tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Od kilku miesięcy staram się wstawać na tyle wcześnie, aby moje śniadanie nie ograniczało się do filiżanki kawy, ale by faktycznie dawało mi energię na cały dzień. Od kiedy weszło mi to w nawyk, zaczęłam odczuwać potrzebę urozmaicania tego pierwszego posiłku, bo przecież to jak zaczynamy dzień ma duże znaczenie dla tego, jaki będzie on do samego końca. I tak powstała amarantusianka. Dziś w wersji z truskawkami, ale tak naprawdę ogranicza nas tylko fantazja – można do niej wykorzystać każde owoce jakie mamy w domu.

amarantusianka

Ja lubię ją także w wersji ze smażonymi jabłkami z cynamonem. To taka amarantusianka, która rozgrzewa w zimne dni. To do dzieła!

Amarantusianka z truskawkami

Składniki:

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 10 dag amarantusa
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody
  • truskawki
  • 3 łyżeczki miodu
  • szczypta soli

Ugotować amarantus w wodzie. Kiedy kasza zacznie gęstnieć, dodać trochę mleka i gotować do pożądanej konsystencji, w zależności od tego, czy lubisz bardziej gęstą czy mniej.

Dodać szczyptę soli i cukier waniliowy. Gotowe danie z amarantusa przełożyć do miseczek i ułożyć na wierzch truskawki. Polać miodem. Możesz podlać gorącą kaszę zimnym mlekiem. Możesz też puścić wodze fantazji i posypać swoje danie orzechami, pestkami słonecznika czy innymi smakołykami, które lubisz.

I amarantusianka gotowa!

amarantusianka

Jeśli jeszcze nie znacie amarantusa to warto po niego sięgnąć. To jedna z najstarszych roślin uprawnych i zawiera więcej składników odżywczych niż popularna pszenica. Można go wykorzystać w wielu daniach – w owsiankach, jako składnik bezglutenowych naleśników czy klusek lub element sałatek.

Białko amarantusa ma dużo lepszy stopień przyswajania niż to z mleka czy soi. Do tego amarantus ma więcej żelaza niż szpinak i porównywalnie dużo wapnia co mleko. Do tego jest lekkostrawny! Chyba już nie muszę Was przekonywać, że taka amarantusianka to samo zdrowie?

amarantusianka

Znacie amarantus? Używacie go w swojej kuchni?

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Katarzyna
    26 września, 2017

    Mam w szafce opakowanie amarantusa i od dawna zastanawiam się co z nim zrobić? Twoja propozycja wygląda bardzo apetycznie.

  • Paloma
    26 września, 2017

    Looks so delicious, thanks for sharing!

    Kisses,

    http://www.theartofpaloma.com/

  • Apetyczne śniadanie 🙂 Bardzo lubię takie śniadania 🙂

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

  • Lubimy amarantus więc i taka jego wersja śniadaniowa przypadłaby nam do gustu 🙂

  • Sylwia
    27 września, 2017

    Oj, nikt mnie nie przekona do teorii, że sniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Odkąd pamiętam nie jem śniadań, ale gdy np będąc na wczasach zdarzy mi sie zjeść, od razu jestem ospała, bez energii i bez siły. Może to kwestia przyzwyczajenia organizmu. Najlepiej się czuję stosując IF (intermittent fasting). A amarantusa nigdy nie jadłam ale czas nadrobić:)

  • Agnieszka Wieczorek
    27 września, 2017

    Idealna propozycja na śniadanie 🙂 Pysznie i zdrowo 🙂

  • Magda
    28 września, 2017

    Jesienią i zimą bardzo lubię ciepłe śniadania, amarantusa nie jadłam, ale chętnie spróbuję 🙂

  • mojamalakuchnia
    28 września, 2017

    wspaniałe śniadanie !

  • Paola
    28 września, 2017

    Healthy and delicious!
    Love, Paola.
    Expressyourself

  • Jola (Pixel Kolor)
    28 września, 2017

    Nie potrafię polubić amarantusa. Dla mnie ma za specyficzny smak.

  • Czynniki pierwsze
    28 września, 2017

    ojacie <3 ale pysznosci! dobrze ze mam jeszcze pare woreczków truskawek w zamrażarce. Niestety to nie to co swieze, ale trzeba sobie jakoś radzć 😀

  • Gil Zetbase
    28 września, 2017

    Looking so yummy!
    Have a nice day!
    Gil Zetbase

  • Marzena
    28 września, 2017

    Wspaniałe śniadanko, uwielbiam amarantus 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Gina Beltrami
    28 września, 2017

    amazing!
    xoxo Gina

    new post
    F-Lover Fashion Blog by Gina Beltrami

  • Iwona Zmyslona
    29 września, 2017

    Nigdy dotąd nie słyszałam o amarantusie, wierzę na słowo że jest smaczny i pożywny. Sądzę, że najważniejsze jest jednak to, że śniadanie nie składa się z samej kawy. Pozdrawiam.

  • Marionetka Mody
    29 września, 2017

    Kojarzę, że istnieje coś takiego jak amarantus, ale nigdy go nie używałam u siebie w kuchni.

  • Carmy
    29 września, 2017

    so yuuummmmmyyy

  • weronika
    29 września, 2017

    Ja jeszcze nie miałam przyjemności posmakować amarantusa – wyjątkowo boję się takich wynalazków 🙂

  • karodos.pl
    29 września, 2017

    Nie jadłam nigdy amarantusa. Zaciekawiłaś mnie. Z chęcią go spróbuję 🙂

  • Ania
    30 września, 2017

    Bardzo smaczna propozycja na śniadanko 🙂 Chętnie bym zjadła 🙂

  • Ervisha
    30 września, 2017

    Truskawki…. niestety trzeba czekać do czerwca 🙁

  • L.B.
    30 września, 2017

    Nie moja bajka taki posiłek, ale pięknie wygląda. 😉

  • Zwykła Matka
    30 września, 2017

    Niestety nic poza truskawkami tu do mnie nie przemawia 🙂 Nigdy nie lubiłam owsianek i dań podobnych 🙂

  • magda-domowy klimacik
    30 września, 2017

    Pysznie to wygląda 🙂 Chętnie bym spróbowała taką „owsiankę” 😉

  • Lazurkowasztuka
    30 września, 2017

    Ja nigdy nie jadłam amarantusa, zaciekawiłam się 🙂

  • Alessandra
    30 września, 2017

    this dessert seems delicious
    http://www.alessandrastyle.com

  • Magdalena
    30 września, 2017

    lubię takie cuda na śniadanie 😉

  • Nora Gouma
    30 września, 2017

    Wow, this looks absolutely delicious dessert, I love it, soon would love to try it soon, thank you for sharing!!!

    xxx

    http://www.bridesonamission.com

  • lekcjewkuchni.blogspot.com
    30 września, 2017

    Bardzo lubię takie śniadanka☺

  • czerwonafilizanka
    30 września, 2017

    amarantusianka to fajny sposób na śniadanie

  • Ewa
    30 września, 2017

    Nie jadłam jeszcze amarantusa, ale śniadanie dobrze się zapowiada 🙂

  • Noel
    30 września, 2017

    Nie miałam jeszcze styczności z amarantusem.

  • Mozaika Rzeczywistości
    30 września, 2017

    Zacna propozycja, tylko teraz będzie nieco trudniej o niektóre owoce, co nie znaczy, że to niemożliwe będzie. 🙂

    Dziękuję pięknie za życzenia dla Staruszka. 🙂

    Pozdrawiam!

  • Nianio.com.pl
    30 września, 2017

    Mam całe opakowanie więc teraz chętnie wykorzystam

  • Lakierowniczka
    30 września, 2017

    Nigdy nie jadłam amarantusianki, ale jak patrzę na te truskawki to nabieram ochoty 😀

  • Lana_SHON
    30 września, 2017

    That is a good recipe with strawberries. Everybody would like it.

  • Mary
    1 października, 2017

    I would eat strawberries for breakfast every day if I could. I used to eat breakfast but now I find it hard to find the time, I need to make it a priority. I’ve never had amaranthus, I’m going to look for it next time I’m at the store 🙂 Have a great weekend

  • Alice
    1 października, 2017

    Nie jadam słodkich potraw na śniadanie, ciekawy przepis 🙂

  • Werka777
    1 października, 2017

    Nigdy jeszcze nie próbowałam amarantusa, chyba że nieświadomie. Widzę, że jednak warto się z nim zapoznać. Dziękuję za inspirację 🙂

  • Rena
    1 października, 2017

    Nigdy nie jadłam amarantusa, chyba czas żeby spróbować, ale nie wiem gdzie go kupić, chyba wszędzie nie jest dostępny, muszę poszukać. Ciekawy pomysł na śniadanie. Bardzo lubię owsiankę z bananem np. :-). Pozdrawiam

    http://spicetki.blog.pl/

  • Kinga K.
    1 października, 2017

    Cudownie to wygląda 🙂

  • Kathy Leonia
    1 października, 2017

    nie jadłam nigdy:) wolę kanapki rano;p

  • Justyna
    1 października, 2017

    Nigdy nie jadłam , ale tyle dobrego o nim słyszałam 🙂

  • Marzena
    1 października, 2017

    A ja właśnie mam opakowanie amarentusa i nie wiem co z nim robić 😛 Dzięki za podpowiedź 😀 Wygląda mega apetycznie

  • Dorota
    1 października, 2017

    Używałam tylko amarantusa ekspandowanego. Dodawałam go do ciasteczek. Po lekturze Twojego wpisu widzę, że muszę naprawić błąd i sięgając po niego częściej:)

  • Paola Lauretano
    1 października, 2017

    Happy Sunday girl!
    Kisses, Paola.
    Expressyourself

  • Dorota
    1 października, 2017

    Mleka nie toleruję nawet wzrokiem, więc u mnie odpada, ale te truskawki kuszą bardzo 😀

  • Dorota K
    1 października, 2017

    Mleka nie toleruję nawet wzrokiem, więc u mnie odpada, ale te truskawki kuszą bardzo 😀

    • Dorota K
      1 października, 2017

      Kurcze, nie zauważyłam, że zaspamowałam, przepraszam 🙂

  • Lily Kanaya
    2 października, 2017

    I need to try this too, thank you so much for sharing 🙂

  • pirelka
    2 października, 2017

    Wygląda zachęcająco, choć ja takie dania preferuję na II śniadanie 🙂

  • madziakowo
    2 października, 2017

    amarantus zawsze daje synkowi z musem owocowym:P

  • Emilia
    2 października, 2017

    Znam amarantus i przyznam się, że go nie znoszę – po prostu jego zapach mnie odstrasza 🙁

  • Ania_S
    2 października, 2017

    A ja akurat mam zapas amarantusa, będę musiała zrobić coś podobnego 😉

  • AnetaO
    2 października, 2017

    Pyszne i zdrowe śniadanie, to lubię 🙂 Pozdrawiam serdecznie

  • Luna
    2 października, 2017

    Nigdy nie jadłam amarantusa.
    Przepis ciekawy.

  • napiecyku
    2 października, 2017

    Myślę, że takie śniadanko mogło by stać się moim ulubionym 🙂

  • Looks so delisious!

  • Marta
    2 października, 2017

    Wygląda pysznie 🙂

  • Seeker
    3 października, 2017

    Pierwszy raz widzę tę nazwę na oczy 😀 I bardzo się cieszę, że ją poznałam. Ciekawe, czy znajdę amarantus w tutejszym polskim sklepie? Zdecydowanie spróbuję. Dziękuję!

  • Małgorzata G.
    3 października, 2017

    Smacznie wygląda. Lubie takie śniadania

  • Tea
    3 października, 2017

    Takie śniadanie to ja rozumiem! Aż ślinka sama leci na myśl o tych pysznościach! 🙂

    Pozdrawiam 😉

  • Kamila
    3 października, 2017

    Prezentuje się to wyśmienicie i z chęcią coś tak pysznego bym zjadła 🙂

  • Dominique
    3 października, 2017

    This looks yummy! xx

    http://www.thatnewdress.com

  • Vika
    3 października, 2017

    As usual amazing post! Have a nice day)

  • Gina Beltrami
    3 października, 2017

    yummy! great pictures!
    xoxo Gina

    new post
    F-Lover Fashion Blog by Gina Beltrami

  • Krzysztof Skrzypiec
    4 października, 2017

    Ciekawa propozycja na śniadanie 😉 na pewno pyszna.

  • Alice
    5 października, 2017

    zjadłabym 😀

  • Magda
    5 października, 2017

    Super! Ja na razie niw mogę przekonać się co do owsianek, no ale chyba warto!

  • Sibaritismos de Inma
    5 października, 2017

    tiene que estar deliciosa esta receta, que rica

  • Rena
    5 października, 2017

    Dziękuję za miły komentarz.
    P.S Powiedz mi czy Ty posiadasz kotka ?? Może dodasz jakiś post, czy fajnie mieć kotka ?? Zastanawiam się czy nie zabrać kotka ze schroniska i nie wiem, mam Córeczkę małą i nie wiem czy to dobry pomysł.

    http://spicetki.blog.pl/

    • Karolina Krawczyk
      21 października, 2017

      Fajny pomysł na post – dziękuję! Postaram się coś o kotach napisać 🙂

  • Emilia
    5 października, 2017

    Chyba muszę w końcu skusić się na amarantusa. Wygląda przesmacznie!

  • fashion blogger
    6 października, 2017

    So delicious!!!
    NEW REVIEW ON MY BLOG <<< Helena Rubinstein Make-up >>>
    have an happy day
    kisses

  • cumulonimbus93
    6 października, 2017

    Truskawki na śniadanie mogą uczynić dzień lepszym 😀 Dzięki za podpowiedź 🙂

  • mrsfox
    6 października, 2017

    uwielbiam amarantus od dziecka i jem co pewien okres do momentu aż mi się na jakiś czas znudzi
    obecnie wcinam go na mleku z jagodami i cynamonem, polecam tę wersję:)

  • sandicious
    6 października, 2017

    mm.. kochana, ale mi narobiłaś apetytu! jutro sobie zrobię 🙂

  • Mercy
    7 października, 2017

    This looks really good, this can be a power breakfast.

    http://www.busyandfab.com

  • angelichic
    7 października, 2017

    Amazing post!

  • angelichic
    7 października, 2017

    So delicious!

  • angelichic
    7 października, 2017

    Have a nice week end!

  • angelichic
    7 października, 2017

    Kisses!

  • Rebecca Sharp
    7 października, 2017

    Bardzo lubię takie śniadania, do nich nie trzeba mnie zachęcać

  • Sharon D.
    7 października, 2017

    I have never tried this. It looks so delicious! What a great way to start your morning. ^.^

  • Monika Dudzik
    8 października, 2017

    Zdecydowanie preferuję śniadania w wersji nie na słodko, niemniej ten przepis jest bardzo kuszący;)

  • Bogusława Pawłowska
    8 października, 2017

    Kiedyś w restauracji na śniadanie się pokusiłam o takie cudo. Naprawdę warto 🙂

  • wendee
    9 października, 2017

    this looks yummy
    The Glossychic

  • Vika
    9 października, 2017

    Thanks a lot for the interesting post! Have a nice day)

  • Matka na Szczycie
    11 października, 2017

    Wygląda bardzo zachęcająco 🙂

  • www.love-your-life.pl
    11 października, 2017

    Ależ to musi być pyszne! <3 uwielbiam śniadania na słodko!

  • Jackie
    12 października, 2017

    Looks delicious

  • 30plus blog
    12 października, 2017

    Z pewnością wypróbuję 🙂 Wygląda smakowicie 😉

  • Coś dla mnie 🙂

  • domowe-potrawy.pl
    24 kwietnia, 2018

    Fajny pomysł na lekki posiłek:-) I te truskawki… 🙂

  • Kasia i jej kobiecy świat
    25 kwietnia, 2018

    Takie śniadania to ja lubię 🙂