Karkówka marynowana w musztardzie

Pozostajemy w temacie kuchni, dziś jednak mam dla Was pomysł na obiad. Karkówka – ale nie jako pieczeń, a w formie kotletów. Wydaje się banalne? Nic takiego! To marynata sprawia, że to danie ma wyjątkowy smok. Posmak musztardy, czosnku i ziół, a wszystko opakowane w panierkę z dodatkiem żółtego sera. Zapewniam, że nie pożałujecie…

karkówka

Karkówka marynowana w musztardzie

Składniki:

  • 4 łyżki przyprawy w płynie typu Maggie
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 kg karczku wieprzowego bez kości

karkówka

Karkówkę pokroić na plastry i lekko rozbić je tłuczkiem. Z przyprawy w płynie, musztardy, oliwy, soku z cytryny, posiekanego czosnku i przypraw zrobić marynatę. Posmarować nią mięso z obu stron i odstawić do lodówki na minimum godzinę.

Zdjąć nadmiar marynaty z kotletów i panierować kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej wymieszanej z żółtym serem.

Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju i obu stron do lekkiego zarumienienia (ok. 1-2 minuty z każdej strony). Następnie zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze przez 10 minut co jakiś czas obracając, aby się nie przypaliły.

Smacznego!

karkówka

A Wy macie jakieś nietypowe pomysły na karkówkę?

Buziaki!
signature
Subskrybuj, żeby nie przegapić żadnego posta!
Podaj swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach!
Tagi

Co o tym myślisz?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • monika olga czyta
    5 listopada, 2017

    Wygląda bardzo smakowicie. Przepis z pewnością wykorzystam, bo prawdę mówiąc, moja kuchnia jest dość przewidywalna. A tu będzie niespodzianka dla męża :). Pozdrawiam serdecznie! 🙂

  • Ania
    5 listopada, 2017

    Uwielbiam karkówkę w musztardzie 🙂 nasz przepis troszkę inny jest i tu mój maż jest specjalistą 🙂

  • L.B.
    5 listopada, 2017

    Nie przepadam za karkówką, ale jak tak patrzę na tą fotografię to wygląda naprawdę nieźle ;).

  • Mozaika Rzeczywistości
    5 listopada, 2017

    Jeśli chodzi o karkówkę to miałem okazję jeść idealną wręcz z grilla jak nad morzem byłem w te wakacje. 🙂 Ogólnie nie przepadam za karkówką, jednak tamta ukradła mi serce.

    Też nie mam doświadczenia w temacie ślubu, po prostu się dziwię czasem rzeczom, których nie rozumiem do końca. 🙂 Ot co.

    Pozdrawiam!

  • AgaMamaDusi
    5 listopada, 2017

    Ja z mięsa jadam akurat tylko pierś z kuraka ale mojemu Lubemu napewno by posmakowała taka karkóweczka 😉

  • kasztanowydomek
    5 listopada, 2017

    Bardzo apetycznie wygląda!
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

    xxBasia

  • Beauty Unearthly
    5 listopada, 2017

    Looks delicious!!! Thank you for recipe 🙂

  • Marzena
    5 listopada, 2017

    Na danie nabrałam ochoty 🙂 Myślisz że zamiast karkówki będzie dobry schab albo pierś z kurczaka ?

  • Noel
    5 listopada, 2017

    Wypróbuję, bo to są zdecydowanie moje smaki 🙂

  • Michalina
    5 listopada, 2017

    U mnie tylko karkówka z grilla, za którą nie przepadam, więc na stałe usunęłam ją z jadłospisu. Z Twojego przepisu na pewno skorzystam, bo to będzie odskocznia od standardowej tłustej karkówki 🙂

  • Nora Gouma
    5 listopada, 2017

    Sounds such great recipe, I would love to try it very soon, thank you for sharing!!!

    xxx

    http://www.modelonamission.com

  • Pysznie wygląda karkówka 🙂 Podoba mi się taki sposób przyrządzenia karkówki 🙂 Taką karkówkę bardziej lubię niż z grilla 🙂

    Pozdrawiam,
    Patryk

  • Ania
    5 listopada, 2017

    Uwielbiam karkówkę, a taką jak przygotowałaś mogłabym jeść codziennie 🙂 Pyszności 🙂

  • babaluccia
    5 listopada, 2017

    What a great recipies my dear, I love your photos too.
    Kisses

  • Carmy
    5 listopada, 2017

    must be so good 🙂

  • Blackswan
    6 listopada, 2017

    Oh wow, I’m drooling, dear! xoxo

  • Angie@Angie's Recipes
    6 listopada, 2017

    That looks super yum!

  • Megly
    6 listopada, 2017

    Bardzo ładnie się prezentuje! Chyba najbardziej podoba mi się w niej to, że st tak ładnie podana.
    Świetnie musi smakować… no i oczywiście każdy z pewnością chętnie by się poczęstował.
    Rewelacja 🙂
    Pozdrawiam ciepło! 🙂

  • Ania
    6 listopada, 2017

    ale pysznosci, moje chłopaki by się z pewnoscią ucieszyli z takiej karkówy bo oni tylko mięso i mięso ;D

  • Sara
    6 listopada, 2017

    Thank you for sharing… So good!
    https://chicchedimamma.com/

  • Magda
    6 listopada, 2017

    Za karkówką jakoś nie przepadam, ale może to kwestia przygotowania, chętnie spróbowałabym Twojej wersji 🙂

  • Luna
    6 listopada, 2017

    Wygląda bardzo smakowicie:)

  • karodos.pl
    6 listopada, 2017

    Karkówka to jedno z moich ulubionych mięs 🙂 Bardzo ją lubię szczególnie duszoną z grzybami 🙂

  • Kathrine Eldridge
    6 listopada, 2017

    This looks delicious! Thank for sharing this recipe.

    https://www.kathrineeldridge.com

  • Irreplaceable fashion
    6 listopada, 2017

    Wygląda przepysznie:)

  • Ania
    6 listopada, 2017

    Mniam mniam mniam. Ależ pyszności!!!! Uwielbiam!

  • Nasz tato by się rozpłynął na jej widok 😛

  • Impératrice
    6 listopada, 2017

    Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga i przepraszam, za późną odpowiedź (miewam wybitnie opóźniony zapłon, niestety).

    Na gotowaniu się nie znam i prawdopodobnie się tego nie nauczę (generalnie, dobrze mi z tym), ale – gdyby zamiast karkówki, podstawić inne, koniecznie ptasie mięso – to chętnie wykorzystałabym kogoś do przyrządzenia mi takiego dania.

    Pozdrawiam 😀

  • Jola (Pixel Kolor)
    6 listopada, 2017

    Narobiłaś mi smaku, choć ja w tym miesiącu staram się omijać mięso.

  • piegusek
    6 listopada, 2017

    wygląda apetycznie:)

  • makrela
    6 listopada, 2017

    od czasu do czasu u mnie pojawia się karkówka, która wcześniej przez noc leży w lodówce w marynacie z czerwonego wytrawnego wina, oliwy i przypraw. w tej postaci również świetnie nadaje się na grilla.

  • nerline
    6 listopada, 2017

    This looks so so good. Thanks for sharing.

  • marcepanowykacik
    6 listopada, 2017

    Lubie karkówkę. Do tej pory robiłam w postaci duszonej. Chętnie przetestuje wersje smażoną. Pozdrawiam gorąco ❤

  • Dorota K
    6 listopada, 2017

    Wygląda bardzo apetycznie, chociaż staram się unikać mięsa 😉

  • Renia
    6 listopada, 2017

    Chętnie wypróbuję,bo wygląda bardzo apetycznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

  • Vika
    6 listopada, 2017

    Looks very interesting. Thanks a lot for sharing and have a nice day)

  • Domogród
    6 listopada, 2017

    Pysznie tu u Ciebie – musztarda to bardzo dobry składnik do marynaty. Przyznam się, ze nie próbowałam mieszańca bulki tartej i sera- na pewno przetestuję.

  • Jolanta Pawlak
    6 listopada, 2017

    To się nazywa karkówka, wygląda pysznie i chętnie zjadłabym, zapamiętam , pozdrawiam.

  • Marta
    6 listopada, 2017

    Nie przepadam z karkówką, ale marynata na pewno jest super 🙂

  • Małgorzata G.
    6 listopada, 2017

    Wpadam na obiadek do Ciebie 🙂

  • czerwonafilizanka
    6 listopada, 2017

    Robiłam coś podobnego – pychotka

  • Renata Mój dzień
    7 listopada, 2017

    u nas zazwyczaj duszona albo pieczona, jakos kotlety z karkówki nie chcą, ale podobną panierkę przygotowuję do schabu:)

  • Lazurkowasztuka
    7 listopada, 2017

    Takie mięso to kompletnie nie dla mnie 😛

  • Zwykła Matka
    7 listopada, 2017

    Uwuelbiam 😉 W ogóle lubie smak musztardy i czasem robię klopsiki w sosie musztardowym 🙂

  • Dorota z kobietytomy.pl
    7 listopada, 2017

    Ogólnie nie lubię za bardzo karkówki…ale mięsa marynowane w musztardzie zazwyczaj smakują lepiej, także kto to wie 😉

  • oko
    7 listopada, 2017

    Szanowna Pani wie jak trafić…
    przecież nie wyszedłbym stamtąd – tzn z tego miejsca gdzie serwują podobne historie…
    nie darmo mówią, że przysłowia mądrość narodów noszą w kieszonce fartuszka – od samego czytania jestem głodny.
    daleko trzeba szukać onych karkówek w wersji autorskiej?

  • Margaret Dallospedale
    7 listopada, 2017

    It looks very good! I have saved the recipe! Thanks for sharing
    Kiss
    Maggie D.
    IndianSavageBlog by Maggie Dallospedale

  • agata
    7 listopada, 2017

    Nie przepadam za smakiem karkówki 🙂

  • Kathy Leonia
    7 listopada, 2017

    mi karkówka nie smakuje;p

  • Marta
    7 listopada, 2017

    Bardzo apetyczne danie 🙂

  • Rena
    7 listopada, 2017

    Mniam Mniam wygląda na pychotkę 🙂

    http://spicetki.blog.pl/

  • Agnieszka Wieczorek
    7 listopada, 2017

    Mięso marynowane zdecydowanie zyskuje na smaku! Karkówka marynowana w musztardzie musi smakować rewelacyjnie 🙂

  • madziakowo
    7 listopada, 2017

    jestem bardzo glodna przez ciebie:)

  • StyleNails&You
    7 listopada, 2017

    Narobiłaś mi smaka na karkówkę 😀

  • Ervisha
    7 listopada, 2017

    Mój bat lubi 🙂

    PS Wspomniałaś u mnie o grubej księdze z baśniami Andersena… powiesz z jakiego wydawnictwa? Może pokażesz zdjęcie? Byłabym wdzięczna 🙂 Sama sobie nie chciałabyś tych baśni poczytać? 😉

    • Karolina Krawczyk
      7 listopada, 2017

      Pewnie, że pokażę, tylko muszę się do niej dokopać w kartonach 🙂 Mimo tego, że przeprowadziłam się już jakiś czas temu biblioteczka jeszcze się nie doczekała realizacji i książki czekają na rozpakowanie 🙂

      • Ervisha
        11 listopada, 2017

        Poczekam ile będzie trzeba 🙂 Chyba wiem co to za zbiór (widziałam takie potężne w internecie z czerwoną lub białą okladką) – jestem ciekawa, czy to ten o ktorym myślę 😉

      • Ervisha
        17 listopada, 2017

        Znalazłaś? 🙂

  • kuchnia u Krysi
    7 listopada, 2017

    Karkówka z takiej marynaty musi pysznie smakować. Oj, narobiłaś mi smaka 🙂

  • Emilia
    8 listopada, 2017

    Wygląda apetycznie, taki przepis pierwszy raz widzę 🙂

  • Vika
    8 listopada, 2017

    As usual interesting post! Thanks a lot for sharing)

  • Dorota
    8 listopada, 2017

    Wygląda na pysznie soczystą. Skorzystam z Twojego przepisu na marynatę, ale zastanawiam się, czy równie smaczne byłyby kotlety pieczone:)

  • Słodyczarnia
    9 listopada, 2017

    Świetny pomysł bardzo lubię dodatek musztardy do dań 🙂 Wygląda pysznie 🙂

  • Gina Beltrami
    9 listopada, 2017

    It’s very good!!!
    xoxo Gina

    new post
    F-Lover Fashion Blog by Gina Beltrami

  • Alessandra
    9 listopada, 2017

    It looks delicious
    http://www.alessandrastyle.com

  • Meggie
    9 listopada, 2017

    Z przyjemnością przepis wypróbuję 🙂

  • Alifya Plumber
    9 listopada, 2017

    Ooh this looks delicious! 🙂

    https://www.alifyalifestyle.com/

  • Mercy
    10 listopada, 2017

    Looks really good! I feel hungry looking at it 🙂

    http://www.busyandfab.com

  • An O
    10 listopada, 2017

    Uwielbiam karkówkę. Twój przepis na pewno zagości na moim stole 🙂

  • sandicious
    10 listopada, 2017

    mięsa nie jadam, ale mój facet uwielbia karkówkę. Zapewne zachwycał się tym daniem.

  • My Strawberry Fields
    10 listopada, 2017

    Uwielbiam mięso marynowane w musztardzie, najlepiej z dodatkiem miodu! Ah, aż zgłodniałam 🙂

  • Looks so delicious!

  • pirelka
    11 listopada, 2017

    Wygląda pysznie, aż zrobiłam się głodna 🙂

  • Aneczka
    11 listopada, 2017

    Zjadłabym z przyjemnością taką 🙂

  • Żaneta Serocka
    11 listopada, 2017

    pysznie wygląda i na pewno tak samo pysznie smakuje.

  • Karolina Gie
    12 listopada, 2017

    Dawno jej nie robiłam, a jest pyszna 🙂

  • Vika
    12 listopada, 2017

    As usual very interesting, dear! Thanks a lot for sharing)

  • delicious recipe as always my dear
    NEW REVIEW ON MY BLOG <<< Orologio.it crono watch for man >>>
    have an happy day
    kisses

  • Alice
    13 listopada, 2017

    smacznie wygląda 🙂

  • www.love-your-life.pl
    13 listopada, 2017

    ulubione danie ojca 🙂

  • Sharon D.
    14 listopada, 2017

    This looks absolutely delicious!

  • LeaSeveride
    14 listopada, 2017

    Ja lubię karkówkę i wolę mięso na ostro, ale narzeczony nie może jeść ostrych rzeczy, więc niestety robię delikatne.

  • Martina
    14 listopada, 2017

    Great recipe and amazing blog!
    Kisses
    Martina
    http://www.pinkbubbles.it

  • weronika
    14 listopada, 2017

    No i wyjdę na sierotę kulinarną, ale karkówki w panierce to nigdy nie jadłam… 🙁 Muszę spróbować! Koniecznie!

  • Vika
    14 listopada, 2017

    Thanks for the interesting post dear) Have a nice evening!

  • napiecyku
    14 listopada, 2017

    Pyszny miałaś obiadek 🙂

  • BEATA REDZIMSKA
    15 listopada, 2017

    Karolina, rozmarzylam sie, rozplywam sie cala w cieknacej mi z ust strumieniami slince, tymbardziej, ze zjadlam leciutkie sniadanie, wciagnelabym taka karkoweczke w calosci na jedno posiedzenie. Pozdrawiam serdecznie Beata

  • iza
    15 listopada, 2017

    bardzo fajny przepis

  • Jackie
    15 listopada, 2017

    My type of meal simple light and delicious well done

  • Matka na Szczycie
    16 listopada, 2017

    Oooo, karkówka zdecydowanie na tak! Jestem wielkim mięsożercą 🙂

  • Kamila
    17 listopada, 2017

    Smacznie wygląda ale niestety muszę być na diecie nie mogę karkówki, więc wielka szkoda 🙁

  • Pani KoModa
    20 listopada, 2017

    Jadłabym. 🙂 muszę pokazać przepis mojemu ukochanemu może mi zrobi!

  • Kinga K.
    21 listopada, 2017

    Lubię karkówkę,jeśli jest dobrze zrobiona 🙂

  • karyn.pl
    21 listopada, 2017

    ojej jakie cudowności :* chce to na obiadek:*

    buziaki:*
    http://WWW.KARYN.PL

  • Sibaritismos de Inma
    22 listopada, 2017

    tiene que estar delicioso

  • Marta
    26 listopada, 2017

    Wstyd się przyznać, ale nie jadłam karkówki w bułce tartej, muszę nadrobić zaległości 🙂

  • mojewypiekiinietylko
    5 grudnia, 2017

    Staram się prowadzić kuchnię urozmaiconą. Lubię potrawy tradycyjne, ale szukam też nowych, ciekawych smaków. Jestem pewna, że Twoja karkówka skradłaby serce moje i moich domowników. 🙂

  • Ela Dz
    10 grudnia, 2017

    Niezła sztuka mięsa, musztarda daje fajny smak i ułatwia pracę.

  • Małgorzata G.
    10 grudnia, 2017

    Ja to śednio przepadam za karkówką, gdyż ona zazwyczaj jest bardzo żylasta

  • Emily Tang
    23 grudnia, 2017

    Thanks for the recipe! I think it’s useful to those wanna prepare Christmas feast!

  • Magdalena Brud
    2 stycznia, 2018

    Karkówkę na ogół w całości przyprawiam na noc – wyciśnięty czosnek, dużo pieprzu – głównie ziołowego, papryka, curry i co tam kto jeszcze lubi, rano w rękaw, kilka łyżek wody i do piekarnika z termometrem lub na czas 60 minut /1kg i 10 minut na każde dodatkowe 10 dag mięsa. Jest smaczna i na pewno zdrowsza bez panierki, Chociaż tak smakowicie nie wygląda.

  • Iwona
    17 października, 2019

    Zapisuję do spróbowania 🙂

  • Iwona
    22 grudnia, 2020

    Karkówka wygląda wspaniale 🙂